Dolma
kural olarak doğrama ve pirinçle doldurulmuş sebze veya yapraklardan (geleneksel olarak üzümlerin toplanması ) oluşan bir yemektir ; Öte yandan dolgu et içeremez ancak mercimek , fasulye , aralıklı veya sebzeden oluşabilir. Türkiye'de dolmanın üzüm veya lahana gibi yapraklara sarıldığı bir dolma çeşidine sarma ( Türkçe sarmaktan - sarmak) adı verilir. Dolma , Transkafkasya, Balkan Yarımadası , Batı ve Orta Asya ile Kuzey Afrika halklarının mutfaklarında bulunmaktadır . Ulusal mutfağın kendi dolma hazırlama seçenekleri vardır .
Rus geleneğinde dolmaya öncelikle üzümün pilavlı kıyma denir. Ancak diğer türde biber dolması , kabak dolması , domates dolması ve patlıcan dolması ile lahana sarması veya bunların muadilleri dolma çeşidi olarak kabul edilebilir.
Dolmanın ayva dolması , elma dolması gibi tatlı çeşitleri de bulunmaktadır . Orta Doğu'da ( İran ve Türkiye'de ) bunlarınsu et, pirinç veya bulgur ile tatlı şurup- doshab veya pekmezin birleşimidir .
Moldova ve Romanya'da dolma sarmale (sarma) olarak bilinir .
Türk dilinde ve Türk mutfağında "dolma"nın Rusça "doldurulmuş" (kelimenin tam anlamıyla "doldurulmuş") tam bir benzeri olduğu hatırlanıyor, bu nedenle örnek Türkiye'de sunulan balık da bir dolma türü (yani “uskumru dolma” - uskumru dolması ).
Комментарии
Отправить комментарий