Dolma

 Dolma  
kural olarak doğrama ve pirinçle doldurulmuş  sebze  veya  yapraklardan (geleneksel olarak  üzümlerin toplanması  ) oluşan bir yemektir  ; Öte yandan dolgu et içeremez ancak  mercimek  ,  fasulye  ,  aralıklı veya sebzeden  oluşabilir. Türkiye'de dolmanın üzüm veya lahana gibi yapraklara sarıldığı bir dolma çeşidine sarma Türkçe  sarmaktan - sarmak) adı verilir. Dolma  Transkafkasya,  Balkan Yarımadası  ,  Batı  ve  Orta Asya  ile  Kuzey Afrika  halklarının mutfaklarında bulunmaktadır  . Ulusal mutfağın kendi dolma hazırlama seçenekleri vardır  . 

Rus geleneğinde dolmaya öncelikle üzümün pilavlı kıyma denir. Ancak diğer türde  biber dolması , kabak dolması , domates dolması ve patlıcan dolması ile lahana sarması veya bunların muadilleri dolma çeşidi olarak kabul edilebilir.         

Dolmanın ayva dolması , elma dolması gibi tatlı çeşitleri de bulunmaktadır . Orta Doğu'da ( İran ve Türkiye'de ) bunlarınsu et, pirinç veya bulgur ile tatlı şurup- doshab veya pekmezin birleşimidir  .                

Moldova ve Romanya'da dolma sarmale (sarma) olarak bilinir .      

Türk dilinde ve Türk mutfağında "dolma"nın Rusça "doldurulmuş" (kelimenin tam anlamıyla "doldurulmuş") tam bir benzeri olduğu hatırlanıyor, bu nedenle örnek Türkiye'de sunulan balık       da bir dolma türü (yani “uskumru dolma” - uskumru dolması ).   

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Dovğa

Pkhali